Posiłki serwowane w trakcie wyjazdów to potrawy wegańskie (100% roślinne), bazujące na świeżych, sezonowych produktach, w zdecydowanej wiekszości bez glutenu.

W naszej kuchni bazujemy na produktach nieprzetworzonych, gdzie podstawą są świeże warzywa i owoce, ziarna, pestki, orzechy, ryż i kasze.

Preferujemy smaczne i proste, a równocześnie zdrowo zbilansowane dania roślinne, które dzięki ciekawym połączeniom smakowym i urozmaiconym kompozycjom, mogą stanowić inspirację do późniejszego przygotowywania ich w domu.

Uwaga! Przygotowywane przez nas potrawy mogą zawierać śladowe ilości glutenu.

NASZE ŚNIADANIA

Forma szwedzkiego stołu. Przykładowe menu:

- mleko roślinne z płatkami, suszonymi owocami, orzechami - do wyboru
- sezonowe, swieże warzywa, sałaty i owoce
- zdrowe pieczywo na naturalnym zakwasie
- pasztet soczewicowy z żurawiną, pasztet z ciecierzycy i
- kolorowe pasty do chleba np. paprykarz, pasta oliwkowa, soczewicowa, guacamole, twarożek z tofu ze szczypiorkiem i rzodkiewką, hummusy w różnych odmianach smakowych, pasta z zielonego groszku i mięty
- roślinne masła do pieczywa, np. z siemienia lnianego z rozmarynem, masło słonecznikowe z koperkiem, migdałowe z gruszką, sezamowe
- sałatka warzywna z roślinnym majonezem
- racuchy wegańskie
- fasolka po bretońsku
- domowy dżem
- swieżo parzona kawa, herbata i zioła, woda, soki owocowe.

Możliwość spakowania posiłku na drugie śniadanie.

OBIADOKOLACJA

Każdy obiad składa się z dwóch dań, zupy i drugiego dania.

Przykładowe zupy:

- krem z buraków ze śmietaną słonecznikową i koperkiem
- chłodnik wiśniowy z tymiankiem
- indyjska zupa dahl
- wielowarzywne minestrone z sezonowych warzyw
- zupa krem z groszku ze świeżą miętą i wędzonym tofu
- szczawiowa z kaszą jaglaną
- krem z jabłek i gruszek z cynamonem i goździkami
- zupa pieczarkowa z makaronem ryżowym
- brokułowa z grzankami
- krem z gruszki i pietruszki
- zupa krem z pieczonego kalafiora z sezamem

Przykładowe drugie dania:

- naleśniki gryczane ze szpinakiem i suszonymi pomiorami, z sosem majonezowym, sałatką pomiorową i surówką z białej fasoli
- makaron z pesto z rzodkiewki i serem z ziemniaka
- papryka lub cukinia faszerowana ryżem, dymką i pieczarkami, w sosie pomidorowo-ciecierzycowym, sałaty i kiełki
- kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym, sałatka paprykowa, aromatyczna surówka z cukinii
- pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym z tofu, surówka porowa z ogórkiem i rzodkiewką, buraczki zasmażane, kiszone ogórki
- naleśniki na słodko z bitą śmietaną i orzechami
- makaron ryżowy z sosem ala bolognese, gotowanymi warzywami i kiełkami
- falafel z sosem sezamowym, ryż gotowany z brokułem, surówka z granatem
- gołąbki podane z młodymi ziemniaczkami i ogórkami małosolnymi
- biała kasza ze szpinakiem, bobem, suszonymi pomidorami i orzechami, surówka z pomidorów

SŁODKIE POCZĘSTUNKI

W trakcie spotkania powitalnego i pożegnalnego proponujemy naszym uczestnikom wegański poczęstunek na słodko. Preferujemy wypieki i desery bez glutenu oraz słodzone zdrowymi alternatywami dla cukru. Przykładowe słodkości:

- gofry z owocowymi dodatkami lub masłami orzechowymi
- aromatyczny sernik z kaszy jaglanej z polewą czekoladową
- wegański biszkopt z sezonowymi owocami
- muffinki z cukinii i kokosa
- szarlotka
- ciasteczka bananowo-owsiane z karobem
- krakersy z czarnuszką
- tarta bez pieczenia z jaglano-migdałowym kremem
- kulki rafaello, orzechowe kulki z karobem

ZAPRASZAMY !!!

Terminy
 

Wege Majówka:
 01.05.2018 - 06.05.2018 


WYJAZDY GRUPOWE »

 
 


Archiwum wydarzeń
 

  • Górska Akademia Wege Gotowania 2017
  • Wege Wakacje 2017
  • Wege Majówka 2017
  • Wege Lato 2016
  • Wege Majówka 2016
  • Wege Zima 2016
  • Wege Jesień 2015
  • Wege Wakacje 2015
  • Wege Wakacje 2010
  •  
     

    Na Wege Wakacje zapraszają:





    Partnerzy:








    ZOSTAŃ PARTNEREM
    projektu Wege Wakacje!
    © 2017 wegewakacje.pl